Op de dertiende van elke maand (van mei tot oktober en dus de periode van de eerste en de laatste verschijning) gaan duizenden mensen op bedevaart in Fatima waar Maria verscheen aan drie herderskinderen.  Op 13 mei 1917 waren de jonge herders Francisco Marto (1908-1919), zijn zus Jacinta Marto (1910-1920) en hun nichtje Lucia dos Santos (1907-2005) hun kudde aan het hoeden toen nabij Cova de Iria een lichtgevende Maria tussen de takken van een eikenboom verscheen.  De oproep, die bij de volgende verschijningen op de 13de van de maand telkens werd herhaald, was er één van vrede.  Op 13 oktober 1917 vond de laatste verschijning plaats voor 70.000 mensen die de regen zagen ophouden en de zon als een vuurbal in de lucht zagen ronddraaien.

Maria zou drie geheimen hebben prijsgegeven tijdens haar verschijningen.
– Het einde van de eerste wereldoorlog en het begin van de tweede wereldoorlog volgens Lucia ingeleid door de buitengewone noorderlichten in 1938.
– De val van het communisme.
– Het derde geheim was lange tijd enkel bekend bij het Vaticaan en werd pas in 2000 bekendgemaakt.  Het voorspelde de aanslag op paus Johannes Paulus II die eveneens plaats vond op 13 mei.  Hij schreef het overleven van die aanslag toe aan Onze Lieve Vrouw van Fatima en de kogel die hij bij de aanslag opving in zijn buik is verwerkt in de kroon van het beeld van Maria van Fatima.

De basiliek staat op een plein van 540 bij 160 meter  en biedt plaats aan 300.000 pelgrims.  De toren is 65 meter hoog en aan weerszijden is er een peristilium in een cirkelboog.  In een nis boven de ingang van de basiliek staat een beeld van Onze Lieve Vrouw in één van haar verschijningen toen ze opriep tot devotie aan haar zuivere hart.
De bouw van de basiliek begon in 1928 en ze werd ingewijd op 7 oktober 1953.  De vijftien altaren zijn gewijd aan de vijftien mysteriën van de Rozenkrans.  Het schilderij boven het hoogaltaar toont de boodschap van Onze Lieve Vrouw aan de herderskinderen met links de bisschop die knielt en rechts paus Pius XII, paus Johan XXIII en paus Paul VI.
In de glas-in-loodramen zijn scènes van de verschijningen uitgebeeld.  In de vier hoeken van de basiliek zijn beelden geplaatst van de Apostelen van de Rozenkrans en devoties aan een aantal heiligen.
In de basiliek bevinden zich bovendien de graven van de drie herderskinderen.  Francisco en Jacinta stierven op jonge leeftijd ten gevolgen van de Spaanse griep.  Lucia stierf op 13 februari 2005 in een klooster in Coimbra.  Francisco en Jacinta werden door paus Johannes Paulus II zalig verklaard in 2000.

Naast de basiliek bevinden er zich op het domein nog een aantal gedenkwaardige plaatsen.

– Chapel of the Apparitions: dit is het hart van het bedevaartsoord op de plaats van de verschijningen.  De exacte plaats daarvan is gemarkeerd met een marmeren pilaar met daarbovenop het beeld van Onze Lieve Vrouw.

– De grote eik: onder deze eik wachtten de herderskinderen op de verschijningen en bidden ze de Rozenkrans.

– De Berlijnse muur: dit originele stuk van de Berlijnse muur werd gegeven door Virgilio Casimiro Ferreira, een Portugese emigrant naar Duitsland, en is hier gezet als dank voor de val van het communisme zoals verspeld door Onze Lieve Vrouw van Fatima.

Buiten het domein van het Santuario kan je nog een bezoek brengen aan de huisjes van de herderskinderen en de kruisweg.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Portugal)

Over de auteur

Scroll naar boven